Sernik Kokosowy z Galaretką – Delikatny i puszysty sernik, którego pokocha cała Twoja rodzina.
3 353
Moją największą słabością są pyszne domowe ciasta. Znacznie częściej jednak, przygotowuję te, które nie wymagają pieczenia. Jednym z nich jest ten pyszny, delikatny sernik kokosowy z galaretką.
Łatwo dostępne składniki i łatwość przygotowania sprawia, że ten deser pysznie smakuje, pięknie wygląda i ma w sobie wszystko to, co lubi każde dziecko.
I chociaż najgorsze jest tu oczekiwanie, aż masa twarogowa stężeje, to dla takiej przyjemności warto! Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
2 opakowania galaretki cytrynowej
550 g twarogu
250 g kwaśnej śmietany
120 g herbatników
3 łyżki cukru pudru
50 g masła
10 g wanilii
50 g cukru
60 g wiórków kokosowych
PRZYGOTOWANIE
1. Rozpuść galaretkę w gorącej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Podczas gdy galaretka się studzi, przygotuj masę twarogową. Ubij twaróg mikserem ze śmietaną, cukrem pudrem i wanilią.
3. Ciągle mieszając na niskich obrotach, wlej i wymieszaj schłodzoną galaretkę z masą twarogową.
4. Wiórki kokosowe upraż z cukrem na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
5. Do tego sernika możesz użyć dowolnych ciasteczek, ale najlepsze są klasyczne herbatniki. Poukładaj je na dnie formy, przykrytej folią spożywczą.
6. Na warstwę herbatników, rozłóż równomiernie masę twarogową i wygładź, a na wierzch uprażone z cukrem wiórki kokosowe.
7. Ciasto należy przechowywać w lodówce przez co najmniej 11 godzin. Smacznego!
Każdy, kto dba o swoją figurę, bez wątpienia może cieszyć się tym deserem. Ciasta na bazie galaretki na pewno nie dodadzą ci dodatkowych kilogramów, a twaróg doda niezbędnej energii między posiłkami.