Kaszkowiec – Pyszne, delikatne ciasto, które bez grama cukru, zawsze wychodzi idealne.

Pyszne ciasto z kaszą manną, chociaż nie zawiera ani grama cukru jest słodkie, więc idealnie nadaje się na pyszny deser dla Twoich pociech. Nie zawiera również mleka i kefiru, a do tego przygotujesz je szybko – na patelni!

 

 

Moje dzieci zachwyciły się jego smakiem od pierwszego kęsa, dlatego bardzo często gości na moim stole. Wystarczy dla odmiany, miód zastąpić syropem klonowym lub ulubionym dżemem. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 7 jajek
  • 5 łyżek miodu
  • 3 łyżki oleju
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Nie dziw się, że potrzebnych jest tyle jajek, ponieważ są one podstawą całego ciasta. Dobrze ubij jajka mikserem.

 

2. Potem dodaj kaszę mannę i dokładnie wymieszaj. Wskazane jest, aby kasza manna pęczniała w ubitych jajkach przez ok. 5 minut.

 

3. Następnie dodaj olej i szczyptę soli. Wymieszaj.
4. Rozgrzej patelnię z olejem. W czasie, gdy patelnia się nagrzewa, wsyp do ciasta proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.

 

5. Smaż ciasto przez 5 minut z każdej strony pod przykryciem na złoty kolor.

 

6. Gotowe ciasto wyłóż na talerz i nasącz je miodem. Smacznego!

 

 

Miękkie i sprężyste ciasto z kaszą manną, możesz również polać syropem klonowym lub posmarować ulubionym dżemem. W każdej wersji będzie pyszne!

error: Content is protected !!