Kaszkowiec – Pyszne, delikatne ciasto, które bez grama cukru, zawsze wychodzi idealne.
656
Pyszne ciasto z kaszą manną, chociaż nie zawiera ani grama cukru jest słodkie, więc idealnie nadaje się na pyszny deser dla Twoich pociech. Nie zawiera również mleka i kefiru, a do tego przygotujesz je szybko – na patelni!
Moje dzieci zachwyciły się jego smakiem od pierwszego kęsa, dlatego bardzo często gości na moim stole. Wystarczy dla odmiany, miód zastąpić syropem klonowym lub ulubionym dżemem. Do dzieła!
SKŁADNIKI
6 łyżek kaszy manny
7 jajek
5 łyżek miodu
3 łyżki oleju
10 g proszku do pieczenia
1 szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
1. Nie dziw się, że potrzebnych jest tyle jajek, ponieważ są one podstawą całego ciasta. Dobrze ubij jajka mikserem.
2. Potem dodaj kaszę mannę i dokładnie wymieszaj. Wskazane jest, aby kasza manna pęczniała w ubitych jajkach przez ok. 5 minut.
3. Następnie dodaj olej i szczyptę soli. Wymieszaj.
4. Rozgrzej patelnię z olejem. W czasie, gdy patelnia się nagrzewa, wsyp do ciasta proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
5. Smaż ciasto przez 5 minut z każdej strony pod przykryciem na złoty kolor.
6. Gotowe ciasto wyłóż na talerz i nasącz je miodem. Smacznego!
Miękkie i sprężyste ciasto z kaszą manną, możesz również polać syropem klonowym lub posmarować ulubionym dżemem. W każdej wersji będzie pyszne!