Ciasto Sernikowe bez Pieczenia – Delikatne i puszyste ciasto, które wygląda pięknie i smakuje wyśmienicie.
2 909
Ciasto, wykonane z prostych i łatwo dostępnych składników, zawsze wychodzi smaczne i lekkie. Przygotowanie zajmuje około 20 minut, potem tylko wystarczy poczekać, aż ciasto włożone do lodówki stężeje i nasyci się smakiem.
Zamiast herbatników możesz użyć również pierników lub krakersów. W połączeniu ze śmietaną, twarożkiem lub jogurtem, zwykłe produkty można zamienić w prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej. Do dzieła!
SKŁADNIKI
300 g kruchych, kakaowych herbatników
250 g twarogu
250 g kwaśnej śmietany
100 g cukru
1 łyżka żelatyny
75 ml wody
mała tabliczka czekolady do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
1. Zalej żelatynę gorącą wodą i odstaw na kilka minut.
2. kiedy spęcznieje, przelej do małego garnka i podgrzewaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
3. Wymieszaj mikserem lub blenderem śmietanę z cukrem i twarogiem. Powinnaś uzyskać delikatną i puszystą, miękką masę.
4. Teraz dodaj rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, dobrze wymieszaj.
5. Na dnie formy, ułóż pierwszą warstwę herbatników i zalej je masą twarogową.
6. Następnie ułóż kolejną warstwę herbatników i ponownie zalej masą twarogową. Ułóż w ten sposób trzy warstwy.
7. Gotowe ciasto przykryj folią i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Gdy masa twarogowa dobrze namoczy herbatniki, ciasto można podawać. Jest bardzo delikatne i kremowe. Nie zapomnij ozdobić ciasta startą czekoladą. Możesz również przygotować ciasto, stosując odwrotną kolorystykę. Wystarczy wtedy zabarwić masę twarogową, dodając kakao i układać jasne herbatniki. Smacznego!