Szarpaniec – Proste i pyszne ciasto, które zawsze jest rozchwytywane w moim domu.
2 184
Lekkie kruche ciasto z ulubionym domowym dżemem. Co może być smaczniejszego i bardziej kuszącego? Ten przepis dostałam od przyjaciółki, jeszcze z lat szkolnych. Proste kruche ciasto przygotujesz łatwo, szybko i nie musisz być przy tym szefową kuchni.
Zawsze serwuję je w moim domu, na każdą okazję. Zawsze wychodzi wyśmienite, dżem nie wypływa, a ciasto nie pali się.
Bez względu na to, jakiego dżemu użyjesz jest pyszne, delikatne i miękkie. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
400 g mąki
200 g masła
100 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g dżemu
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
1. Na początek, roztop masło w garnuszku, a następnie odstaw do ostygnięcia.
2. W wygodnej misce ubij jajka z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Potem dodaj stopione masło i ubij wszystko mikserem.
3. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta. Zagnieć.
4. 1/3 gotowego ciasta owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 15 minut.
5. Posyp lekko formę mąką lub przykryj papierem do pieczenia. Rozłóż ciasto w formie (moja ma 35 na 25 cm.). Następnie całą powierzchnię ciasta wysmaruj grubą warstwą dżemu.
6. Na wierzch, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, zamrożoną wcześniej cześć ciasta. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez pół godziny.
7. Po wystudzeniu, gotowe ciasto pokrój na porcje. Smacznego!
Zawsze używam dżemu z kawałkami owoców lub powidła. Jeśli boisz się, że dżem wypłynie, utwórz wokół formy boki z ciasta.
Nawiasem mówiąc, do tego przepisu możesz wymyślić wiele innych i oryginalnych nadzień, aby zawsze zaskoczyć swoich bliskich „nowym” ciastem! Spróbuj i opowiedz nam o swoich wrażeniach!