Drożdżówka z Jabłkiem i Orzechami – Ten przepis mam od babci. Aromat jaki unosił się wtedy w jej domu, pamiętam do dziś.
2 513
Przepis na tę drożdżówkę mam od wielu lat, jednak przypomniałam sobie o nim jakiś czas temu. Od tamtej pory bardzo często gości w moim domu pyszna, aromatyczna i delikatna drożdżówka z jabłkiem i orzechami. Moja babcia piekła ja często i nigdy nie zapomnę tego aromatu, jaki unosił się w całym domu. Nigdy nie mogłam się jej doczekać i prawie nigdy nie zdążyła ostygnąć.
Teraz oczekują jej z niecierpliwością moje dzieci. Zawsze rwą się do pomocy, aby choć trochę przyśpieszyć czas oczekiwania. Oto przepis na pyszną, prostą i bajkowo aromatyczną drożdżówkę z jabłkiem, jakiej dotąd jeszcze nie jadłaś. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI NA CIASTO
-
400 ml mleka
-
14 g suchych drożdży lub 60 g świeżych
-
80 g cukru
-
900 g mąki
-
2 jajka
-
2 łyżki soku pomarańczowego
-
120 ml oleju
-
0,5 łyżeczki soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE
-
10 jabłek
-
0,5 łyżki stołowej mielonych orzechów
-
1 pomarańcza
-
0,5 szklanki winogron bezpestkowych lub rodzynek
-
2 łyżki miodu
-
0,5 łyżeczki cynamonu
-
0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
-
0,5 łyżeczki mielonego imbiru
-
cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Rozpuść cukier w ciepłym mleku. Wsyp drożdże, wymieszaj i umieścić w ciepłym miejscu na 15 minut.
2. Gdy zaczyn urośnie, dodaj pozostałe płynne składniki. Wymieszaj i dodawaj przesianą mąkę porcjami, zagniatając miękkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i umieść w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.
3. Podczas gdy ciasto odpoczywa, przygotuj nadzienie. Obierz jabłka, wytnij środek z pestkami i pokrój je w cienkie plasterki. Możesz użyć tarki.
4. Do jabłek dodaj przyprawy, miód, winogrona (połówki), orzechy i skórkę pomarańczową.
5. Rozwałkuj ciasto na grubość 2-3 mm. Rozłóż nadzienie na cieście i posyp cukrem, jeśli jabłka są kwaśne. Zawiń ciasto w ciasną rolkę i ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj wierzch olejem. Z podanej ilości składników powinny wyjść 2-3 drożdżówki.
6. Pozostaw drożdżówki na blaszce przez 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika, posmaruj je ubitym jajkiem.
7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C przez 40 minut, a następnie kolejne 30 minut w temperaturze 120 ° C.
Smacznego!