Pieczarki Zapiekane z Serem – Pyszna i lekka przekąska, która znika ze stołu błyskawicznie.
19 092
Faszerować można wiele smacznych warzyw z wykorzystaniem wielu najróżniejszych farszy. Ale faszerować można również pieczarki. Pyszna lekka przekąska z zapiekanych pieczarek z serem jest idealna na każdą okazję. Prosta i łatwa w przygotowaniu i z minimalnego zestawu produktów.
Soczysta i przepyszna przekąska z lekką kwaskowatością cytryny i delikatnością sera będzie prawdziwą perłą na Twoim stole. Takiej przekąski po prostu nie da się zignorować.
Oto dwie proste i pyszne propozycje na faszerowane pieczarki:
Pieczarki zapiekane z serem, czosnkiem i chili.
SKŁADNIKI
-
10 pieczarek
-
50 g twardego sera
-
1 ząbek czosnku
-
pół papryki chili
-
1 łyżka soku z cytryny
-
3 łyżki oliwy z oliwek
-
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Dokładnie umyj i oczyść pieczarki wraz z nóżkami.
2. Przeciśnij czosnek przez praskę, drobno posiekaj chili i natkę pietruszki.
3. W misce wymieszaj czosnek, papryczkę chili, oliwę z oliwek, natkę pietruszki i sok z cytryny.
4. Wymieszaj pieczarki w marynacie i pozostaw na 30-40 minut.
Marynowanie pieczarek nie zajmuje dużo czasu, a zyskują niepowtarzalny smak i aromat w trakcie zapiekania.
5. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
6. Wypełnij kapelusze pieczarek wokół nóżek startym serem.
7. Poukładaj pieczarki w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą z oliwek i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15-20 minut.
8. Istnieje również inna wersja tego przepisu, do której dodatkowo potrzebujesz cebuli i trochę więcej sera.
9. Drobno posiekaj cebulę.
10. Umyj i obierz pieczarki, odetnij nóżki i drobno je pokrój.
11. Podsmaż cebulę i pokrojone nóżki pieczarek na oleju.
12. Następnie wypełnij kapelusze przygotowanym farszem.
13. Posyp wierzch startym żółtym serem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut.
14. Faszerowane pieczarki są gotowe.
Smacznego!