Faszerowane Ziemniaki – Idealne na pyszny i sycący obiad. Moja rodzina je uwielbia.

Istnieje wiele przepisów na dania z ziemniaków, ale jestem pewna, że tego przepisu nie testowałaś. Te pieczone, faszerowane ziemniaki to prawdziwy hit w moim domu!

 

Danie jest bardzo smaczne i syte, a produkty zawsze znajdziesz w swojej kuchni. Nikt z domowników nie pozostanie obojętnym na tak podane ziemniaki. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI
  • ziemniaki
  • olej
  • ser, sól i pieprz do smaku
  • nadzienie według uznania (w moim: szynka i cebula)

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Umyj i wysusz duże ziemniaki.

 

2. Posmaruj je olejem lub oliwą z oliwek i ułóż na blaszce, wyłożonej folią aluminiową.

 

3. Piecz w piekarniku przez 1 godzinę w temperaturze 200 ° C.

 

4. Wyciągnij ziemniaki z piekarnika i sprawdź gotowość, używając noża – powinien łatwo wbić się w ziemniaka.

 

5. Po wystygnięciu, przekrój je na pół i ostrożnie wyjmij miąższ ze środka łyżką.

 

6. Wymieszaj ziemniaki z twardym, tartym serem, podsmażoną cebulką, jajkiem i szynką.

 

7. Wypełnij nadzieniem połówki ziemniaków.

 

8. Posmaruj wierzch masłem, posyp serem żółtym i włóż do piekarnika na kolejne 20 minut.

 

Smacznego!

 

Wiele osób uwielbia ziemniaki, ale tradycyjne potrawy z nich już się znudziły. Nasze ziemniaki można faszerować dowolnym składnikami, według uznania. Każda wersja nadzienia będzie idealnie komponować się z zapiekanymi ziemniakami.

error: Content is protected !!