Zapiekanka Ziemniaczana z Mięsem – Może być pysznym, sytym daniem obiadowym lub wyśmienitą ciepłą kolacją.
2 609
Ta rewelacyjna zapiekanka, ma w sobie tyle pyszności, że nikt nie jest w stanie jej się oprzeć. To proste, syte danie może być zarówno pysznym domowym obiadem, jak i kolacją niespodzianką dla zaproszonych gości.
Urzekła mnie prostotą przygotowania, oryginalnym designem i oczywiście doskonałym smakiem. Moja rodzina ją uwielbia! Do dzieła!
SKŁADNIKI
2 kg ziemniaków
800 g mięsa wieprzowego (lub wołowego)
1 średnia cebula
2 łyżki śmietany
50 g masła
70 g koncentratu pomidorowego
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
1. Mięso umyj, oczyść i pokrój na małe kawałki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
2. Obierz i ugotuj ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie. Możesz je również ugotować w mundurkach.
3. Wymieszaj mięso z cebulą, dodaj sól i pieprz do smaku. Smaż na patelni do miękkości, a cebulka się zeszkli.
4. Do podsmażonego mięsa z cebulką, dodaj koncentrat pomidorowy. Jeśli mięso mielone jest zbyt suche, dodaj trochę wody.
5. Do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków, dodaj masło i ugnieć na gładkie puree.
6. Formę ze zdejmowanymi bokami, przykryj papierem do pieczenia i nasmaruj olejem.
7. Na spód formy, ułóż połowę puree ziemniaczanego, równomiernie rozprowadź je na całej powierzchni i wygładź.
8. Następnie ułóż smażone mięso mielone, a na wierzchu drugą połowę puree. Wygładź drewnianą szpatułką.
9. Nakłuj nożem całość w kilku miejscach i polej kwaśną śmietaną.
10. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz zapiekankę ziemniaczaną na złoty kolor.
11. Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem, wygląda jak przepiękne ciasto!
Jeśli dodasz starty ser żółty do kwaśnej śmietany, będzie jeszcze smaczniejsza. Z pewnością stanie się ulubionym przysmakiem wszystkich domowników, bez wyjątku!