Dietetyczna Zupa z Klopsikami – Jesz do syta i chudniesz.
11 815
Mięso drobiowe jest produktem dietetycznym i bardzo pysznym. Zupy, które robi się z kurczaka np. rosół są podawane pacjentom bo dają siłę.
Większość z nas uwielbia zupy na bazie kurczaka np. za ich smak i za szybkość gotowania. Chcę się z wami podzielić pyszną i szybką zupą z klopsikami.
SKŁADNIKI:
2 litry bulionu warzywnego
200 gram fileta z kurczaka
Marchew
Jajko
1 żółtko
100 ml śmietany 18%
50 gram pieczarek
Sól, pieprz oraz ulubione przyprawy
100 gram bagietki
PRZYGOTOWANIE:
1. Marchew kroimy na cienkie plastry.
2. W dwóch litrach bulionu warzywnego gotujemy kurczaka i marchew. Wystarczy 10 minut, wtedy mamy czas aby zrobić klopsiki.
3. Z kilku kromek chleba lub bagietki wydrąż miąższ.
4. W misce łączymy pokrojonego fileta, miąższ z chleba lub bagietki, śmietanę, jajko i żółtko. Doprawiamy solą i pieprzem, pamiętaj że możesz dodać przyprawy jakie chcesz. Wszystkie składniki siekamy z pomocą blendera. Masa powinna być wilgotna i lepka, jeśli jest za gęsta dodaj trochę śmietany, a jeśli zbyt rzadka to chleba lub fileta.
5. Zwiększamy ogień pod gotującym się bulionem i za pomocą łyżki formujemy klopsiki i wrzucamy do bulionu.
6. Gdy klopsiki gotują się w bulionie pokrój pieczarki. Dodaj je do bulionu i gotuj 3 minuty.