Przekąska Warstwowa z Wątróbką i Cukinią – Pyszna, zdrowa i pachnąca. Pokochasz ten smak.
1 286
Warstwowa, pachnąca i syta przekąska z wątróbką z łatwością urozmaici Twoje codzienne menu i spodoba się nawet tym, którzy nie przepadają za wątróbką. Warstwy zdrowej i pysznej wątróbki układane są naprzemiennie z równie zdrową cukinią, natomiast wysokokaloryczny majonez zastąpiłam kremowym i delikatnym sosem czosnkowo-ziołowym, wykonanym samodzielnie.
Niezależnie od tego, co przygotujesz z wątróbką w roli głównej, nie zapomnij odpowiednio jej przygotować:
1. Przed gotowaniem lub smażeniem, dokładnie oczyść wątróbkę. Ostrożnie wytnij wszystkie żyłki i zbędne błonki.
2. Aby wątróbka nie była gorzka, mocz ją w mleku przez 1-2 godzin. Ten zabieg zneutralizuje smak krwi, gorycz i obce zapachy.
3. Jeśli przygotowanie dań z wątróbki drobiowej wydaje Ci się zbyt skomplikowane, zastąp ją filetem z kurczaka. Zapewniam, że wątróbka przygotowana w ten sposób nie jest gorzka, gotuje się i smaży bardzo szybko. Zawsze będziesz miała pewność, że wątróbka nie będzie pół surowa.
SKŁADNIKI
-
500 g cukinii
-
500 g wątróbki drobiowej
-
4 jajka
-
150 g mąki
-
0,5 łyżki stołowej śmietany (15% tłuszczu)
-
100 g twardego sera
-
100 g czosnku
-
2 łyżki oleju
-
1 pęczek świeżych ziół
-
sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Umyj cukinię, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wyciśnij nadmiar wody, którą puści cukinia.
2. Do cukinii dodaj jajka, 75 g mąki i sól. Dokładnie wymieszaj powstałe ciasto.
3. Wlej niewielką ilość oleju do rozgrzanej patelni i smaż placki z cukinii z obu stron na złoty kolor. Z ilości podanych składników, wyjdą 3-4 duże placki.
4. Opłucz wątróbkę, oczyść i zmiel w maszynce do mięsa lub blenderem. Dodaj pozostałą mąkę, 2 jajka i sól do smaku. Dobrze wymieszaj.
5. Z powstałego ciasta na rozgrzanej patelni usmaż 3-4 placki wątróbkowe o średnicy takiej samej, jak placki z cukinii.
6. Wymieszaj śmietanę z posiekanym czosnkiem i ziołami za pomocą blendera. Sos czosnkowo-ziołowy jest gotowy!