Najlepszą ozdobą świątecznego stołu jest pyszna i niezwykła sałatka. W mojej rodzinie wszyscy uwielbiają soczyste i delikatne sałatki warstwowe wszelkiego rodzaju. Wyjątkowym powodzeniem cieszy się jednak ta z kurczakiem i marynowanymi pieczarkami. Szczerze mówiąc, nawet bardziej niż tradycyjna – jarzynowa.
Oto propozycja Świątecznej sałatki, którą pokocha każdy miłośnik sałatek. Do dzieła!
SKŁADNIKI
-
300 g fileta z kurczaka
-
300 g marynowanych pieczarek
-
250 g ziemniaków
-
30 g twardego sera
-
100 g majonezu
-
5 jajek
-
pęczek szczypiorku
-
pęczek koperku
-
sól do smaku
-
jagody kaliny lub kilka nasion granatu
PRZYGOTOWANIE
1. Ugotuj filety z kurczaka, ostudź i pokrój w małe kostki. Możesz również użyć mięsa z udek lub ćwiartek z kurczaka.
2. Jajka i ziemniaki ugotuj. Następnie zetrzyj ziemniaki na tarce o grubych oczkach. Białka i żółtka oddzielone od siebie, osobno zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Drobno pokrój również szczypiorek i marynowane pieczarki w kostkę.
3. W przezroczystej misce ( w takiej najpiękniej widać warstwy) ułóż najpierw ziemniaki, ugnieć i lekko posól. Posmaruj majonezem.
4. Następną warstwą jest szczypiorek, a następnie marynowane pieczarki. Posmaruj majonezem.
5. Następnie warstwa żółtek, potem mięso z kurczaka. Ugnieć i wygładź, a następnie posmaruj majonezem. Na wierzchu rozprowadź warstwę z białek i starty ser. Wstaw sałatkę do lodówki na 1-2 godziny.
6. Udekoruj sałatkę gałązkami koperku i jagodami kaliny.
Smacznego!
Sałatka z kurczakiem i marynowanymi pieczarkami jest bardzo soczysta, delikatna i łatwo podzielić ją na porcje. Z reguły szybko się kończy, więc zawsze robię podwójną porcję.