Ten przepis pochodzi ze zbioru cygańskich, kulinarnych pyszności. Starożytne korzenie Cyganów pochodzą z Indii, a w Europie ten koczowniczy lud żyje od ponad 500 lat. W tym czasie powstały techniki gotowania i zestaw składników typowych dla regionu bałkańskiego.
Podając tą sałatkę na świątecznym stole, zbierzesz wiele komplementów z ust zadowolonych gości. Kuchnia cygańska wykorzystuje głównie najprostsze składniki mięsne, takie jak: wołowina, wieprzowina, drób, ziemniaki czy kapusta. Są podstawą do przygotowania wielu różnych potraw. Niektóre dania kuchni romskiej są uważane za dające powodzenie i szczęście. Obejmują produkty o pikantnym smaku: czosnek, cytryna, pomidory, papryka, kapusta kiszona, ogórki i produkty z kwaśnego mleka.
Pięknie ułożona warstwowa sałatka mięsna w kulturze cygańskiej symbolizuje bogactwo. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
-
400 g gotowanego mięsa wieprzowego lub wołowego
-
6 jajek
-
3 ogórki konserwowe
-
3 gotowane marchewki
-
200 g twardego sera
-
200 g cebuli
-
2-3 ząbki czosnku
-
300 g majonezu
-
240 g groszku konserwowego
-
20 g świeżego koperku
-
400 g pieczarek
-
20 g masła
-
2 łyżki oleju
-
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na oleju na złoty kolor. Ugotuj 6 jaj na twardo.
2. Do podsmażonej cebuli dodaj drobno pokrojone pieczarki. Smaż do momentu, aż woda z pieczarek odparuje. Posól do smaku, przełóż do miseczki i ostudź.
3. Delikatnie przekrój 3 gotowane jajka na pół i oddziel żółtka od białek. Białko z jednego jajka, pokrój w cienkie wstążki – ozdobią świąteczną sałatkę .
4. Na dużym, płaskim talerzu ułóż formę do pieczenia ze zdejmowanymi bokami. Na środku umieść szklankę do góry dnem.
5. Jako pierwszą warstwę, ułóż równomiernie startą gotowaną marchewkę. Ugnieć lekko widelcem i posmaruj majonezem.
6. Druga warstwa to pokrojone w kostkę, gotowane mięso. Posmaruj majonezem. Następnie posyp groszkiem i pokrojonymi w kostkę białkami. Posmaruj majonezem.
7. Jako następne, ułóż usmażone z cebulką pieczarki i ogórki konserwowe pokrojone w drobną kostkę. Posmaruj majonezem.
8. Zetrzyj ser na tarce o drobnych oczkach, czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj. Rozłóż równomiernie jako kolejną warstwę i posmaruj majonezem.
9. Ostatnia warstwa naszej sałatki to starte żółtka jaj. Udekoruj gałązkami koperku i złożonymi w kształt róży białkiem jaja. Zdejmij boki formy i przechowuj w lodówce.
Smacznego!