Pieczone Żeberka – Tak przygotowanych jeszcze nie jadłaś.

Jeśli jesteś prawdziwym miłośnikiem dań mięsnych, ta ekskluzywna receptura jest właśnie dla Ciebie! Żeberka wieprzowe – danie, które z łatwością ozdobi uroczystą ucztę, a skromną rodzinną kolację urozmaici.

 

 

Aby sensacyjnie zaprezentować danie, nie trzeba opanowywać specjalnych umiejętności. Wystarczy znać proste sztuczki, które przydadzą się każdej gospodyni, która przygotowuję żeberka pierwszy raz.
Pieczone żeberka w piekarniku to świetne danie. Spodoba się z pewnością nawet najbardziej wybrednym gościom. Oryginalna prezentacja i niesamowity smak, doprowadzą ich do szaleństwa!
Aby żeberka były smaczne, nie trzeba ich piec na grillu w sezonie wiosenno-letnim. Możliwe jest przygotowanie niesamowitych żeberek w domu – w piekarniku. Najważniejsze jest dobrej jakości produkt i prawidłowe marynowanie. Wtedy sukces jest gwarantowany.
Przygotuj się, że marynowanie i pieczenie żeber zajmuje dużo czasu, ale gra jest warta świeczki. Mięso jest zaskakująco miękkie, soczyste i aromatyczne. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI
  • 3,5 kg żeberek wieprzowych
  • 60 g miodu
  • 30 ml soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 2-3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 200 ml soku jabłkowego
  • 60 ml octu winnego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 główka czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 150 g pieczarek
  • 2 ziemniaki

 

PRZYGOTOWANIE
1. Wymieszaj sok jabłkowy, ocet winny, sok z cytryny i płynny miód w głębokiej misce. Dodaj kolendrę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. To będzie nasza marynata.

2. Obierz czosnek i pokrój każdy ząbek na cienkie plasterki. Umyj żeberka, osusz, oczyść i odetnij górną część wystających kości.

3. Przekrój żeberka na mniejsze części i nadziej czosnkiem. Z pomocą strzykawki z grubą igłą wstrzyknij marynatę równomiernie w mięso.

4. Umieść żeberka w głębokiej misce i zalej resztą marynaty. Wstaw do lodówki na 24 godziny.

5. Obrane i umyte ziemniaki pokrój w grubą kostkę, a pieczarki w plasterki. Posól, popieprz i podsmaż na patelni na złoty kolor.

6. Naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową i poukładaj żeberka (jak na zdjęciu). Aby się nie rozeszły, zwiąż żeberka wokół dratwą i owiń odsłonięte części kości folią aluminiową. Piecz przez 2 godziny w temperaturze 200 ° C.

7. Wyjmij żeberka z piekarnika, wypełnij je ziemniakami i pieczarkami. Piecz przez kolejne 20 minut. Pyszne, pieczone żeberka gotowe.

 

Smacznego!

 

Danie świetnie nadaje się na świąteczny stół. Zachwyci gości nie tylko smakiem, ale także bardzo oryginalną prezentację. Ostatnim akcentem tego pysznego dania, będzie odpowiednio dobrany sos. Polecam, jako dodatek do pieczonych żeberek w postaci sosu tkemali lub sosu adjika z buraków. Mmmm, pyszności!

error: Content is protected !!