Jeśli jesteś prawdziwym miłośnikiem dań mięsnych, ta ekskluzywna receptura jest właśnie dla Ciebie! Żeberka wieprzowe – danie, które z łatwością ozdobi uroczystą ucztę, a skromną rodzinną kolację urozmaici.
Aby sensacyjnie zaprezentować danie, nie trzeba opanowywać specjalnych umiejętności. Wystarczy znać proste sztuczki, które przydadzą się każdej gospodyni, która przygotowuję żeberka pierwszy raz.
Pieczone żeberka w piekarniku to świetne danie. Spodoba się z pewnością nawet najbardziej wybrednym gościom. Oryginalna prezentacja i niesamowity smak, doprowadzą ich do szaleństwa!
Aby żeberka były smaczne, nie trzeba ich piec na grillu w sezonie wiosenno-letnim. Możliwe jest przygotowanie niesamowitych żeberek w domu – w piekarniku. Najważniejsze jest dobrej jakości produkt i prawidłowe marynowanie. Wtedy sukces jest gwarantowany.
Przygotuj się, że marynowanie i pieczenie żeber zajmuje dużo czasu, ale gra jest warta świeczki. Mięso jest zaskakująco miękkie, soczyste i aromatyczne. Do dzieła!
SKŁADNIKI
-
3,5 kg żeberek wieprzowych
-
60 g miodu
-
30 ml soku z cytryny
-
1 łyżeczka kolendry
-
2-3 łyżki oleju słonecznikowego
-
200 ml soku jabłkowego
-
60 ml octu winnego
-
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
-
1 główka czosnku
-
sól, pieprz do smaku
-
150 g pieczarek
-
2 ziemniaki
PRZYGOTOWANIE
1. Wymieszaj sok jabłkowy, ocet winny, sok z cytryny i płynny miód w głębokiej misce. Dodaj kolendrę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. To będzie nasza marynata.
2. Obierz czosnek i pokrój każdy ząbek na cienkie plasterki. Umyj żeberka, osusz, oczyść i odetnij górną część wystających kości.
3. Przekrój żeberka na mniejsze części i nadziej czosnkiem. Z pomocą strzykawki z grubą igłą wstrzyknij marynatę równomiernie w mięso.
4. Umieść żeberka w głębokiej misce i zalej resztą marynaty. Wstaw do lodówki na 24 godziny.
5. Obrane i umyte ziemniaki pokrój w grubą kostkę, a pieczarki w plasterki. Posól, popieprz i podsmaż na patelni na złoty kolor.
6. Naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową i poukładaj żeberka (jak na zdjęciu). Aby się nie rozeszły, zwiąż żeberka wokół dratwą i owiń odsłonięte części kości folią aluminiową. Piecz przez 2 godziny w temperaturze 200 ° C.
7. Wyjmij żeberka z piekarnika, wypełnij je ziemniakami i pieczarkami. Piecz przez kolejne 20 minut. Pyszne, pieczone żeberka gotowe.
Smacznego!