Oto przepis na pyszne pierniki, które nie tylko ozdobią świąteczny stół, ale też sprawdzą się w roli pysznego podarunku. Choinka w całości jest przecież jadalna.
Szybko i łatwo wykonasz je sama, korzystając z naszego przepisu. Magiczny pikantny aromat przypraw, wprowadzi do Twojego domu świąteczny nastrój na długo przed samymi świętami!
Do przygotowania tej pięknej choinki z pierników, będziesz potrzebować foremek o 3 różnych wielkościach. Jeśli ich nie masz, kształty można wyciąć z tektury: 6 sześciokątnych gwiazd o różnych rozmiarach, przy czym największa średnica to 8 cm. W sumie potrzebne będą 3 pary gwiazd – po dwie w tej samej wielkości, czyli jedna choinka składa się z 6 gwiazd i podstawy.
Ilość ciasta jest przeznaczona do zrobienia 2 choinek. Z pozostałego ciasta, możesz po prostu upiec pyszne chrupiące pierniki o dowolnym kształcie.
Do lukru, bezpieczniej jest użyć jaj przepiórczych. Do dekoracji nadaje się również rozpuszczona biała czekolada, różne drażetki i posypki cukrowe. Do dzieła!
SKŁADNIKI NA CIASTO
-
3,5 szklanki mąki (0,5 szklanki do podsypywania ciasta)
-
3/4 szklanki cukru
-
0,5 łyżki stołowej miodu
-
50 g masła
-
2 jaja kurze
-
0,5 łyżeczki sody
-
0,5 łyżeczki mielonych przypraw (cynamon, kardamon, imbir)
-
1/4 szklanki wody
-
1 jajko przepiórcze (żółtko)
SKŁADNIKI NA LUKIER
-
1 jajko przepiórcze (białko)
-
4 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
1. Do garnka wlej wodę, dodaj miód, cukier i masło. Podgrzej do 70–75 stopni, często mieszając.
2. Mąkę przesiej przez sito i połowę przesianej mąki dodaj do garnka z wodą wraz z przyprawami. Szybko wymieszaj masę, aby nie było grudek. Następnie odstaw do wystygnięcia – do temperatury pokojowej. Potem dodaj jaja kurze, żółtko jaja przepiórczego, sodę i pozostałą mąkę. Zagnieć miękkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i odstaw na 30 minut.
3. Na posypanym mąką blacie, rozwałkuj ciasto o grubości 0,7 cm. Pamiętaj, że im cieńsze ciasto, tym twardszy i bardziej suchy będzie piernik.
4. Do odciśnięcia gwiazdek, używaj foremek o 3 różnych rozmiarach.
5. Pierniki poukładaj na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 8 minut w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od funkcji piekarnika, ale staraj się nie przesadzać z temperaturą, aby ich nie wysuszyć.
6. Po całkowitym wystygnięciu, pierniki udekoruj lukrem, przygotowanym z ubitych białek z cukrem pudrem. Kiedy lukier całkowicie zastygnie i przestanie się kleić, można przystąpić do składania choinki.
7. Zaczynając od największych gwiazd, nakładaj kleksa z klejącego lukru na środku każdej i umieszczaj kolejno mniejsze. Umieść gwiazdy w taki sposób, aby promienie wyższego poziomu nie pokrywały się z promieniami z niższych. Pozostaw choinki do wyschnięcia. Gotowe!