Sałatka z Suszonymi Śliwkami i Serem – Takiej sałatki jeszcze nie jadłaś.
3 699
W oczekiwaniu na Święta, odpowiedzialne gospodynie są gotowe zrobić wszystko, aby zaskoczyć swoich gości oryginalnymi świątecznymi potrawami.
Kiedy obmyśliłaś już plan, które tradycyjne potrawy przygotujesz w najdrobniejszych szczegółach, nadszedł czas, aby urozmaicić stół sałatkami tematycznymi, oryginalnymi przekąskami i odświętnymi deserami.
Oto połączenie smaku i wyobraźni w przygotowaniu pysznej sałatki z kukurydzy i suszonych śliwek, której wygląd z pewnością zaskoczy Twoich gości!
SKŁADNIKI
150 g twardego sera żółtego
50 g suszonych śliwek
20 g orzechów włoskich
2-3 ząbki czosnku
150 g kukurydzy w puszce
3 łyżki majonezu
szczypiorek do dekoracji
sól do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach, suszone śliwki opłucz i namocz we wrzątku. Potem pokrój je w cienkie paski. Przełóż wszystko do głębokiej miski.
2. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj nożem. Pokrój również orzechy i dodaj wszystko do miski z serem i śliwkami.
3. Na koniec dodaj 3 łyżki kukurydzy, dopraw majonezem i posól do smaku. Dokładnie wymieszaj.
4. Przełóż sałatkę do podłużnego pojemnika (np. po śledziach) i wygładź półokrągły wierzch.
5. A teraz najciekawsze – dekoracja! Ułóż jednolitą warstwę kukurydzy (najlepiej, jeśli ziarna są duże, wtedy dekoracja pójdzie znacznie szybciej), udekoruj szczypiorkiem, imitując jej liście.