Sałatka Żydowska – Idealna na każdą okazję.

To sałatka uniwersalna i nadaje się na wszystkie okazje. W dzisiejszych czasach, zawsze dobrze mieć kilka prostych przepisów na potrawy, które uratują cię z opresji w przypadku, gdy nadciągają nie zapowiedziani goście lub gdy nagle zachce się coś przekąsić.

 

 

Można ją podawać jako sałatkę lub jako pastę do pieczywa, a także świetnie smakuje podana z włoskimi makaronami. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI
  • 100 g sera śmietankowego
  • 3 jajka
  • 50 g majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • musztarda do smaku
  • czarny pieprz do smaku

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Ugotuj jajka na twardo i schłodź je w zimnej wodzie.

2. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeśli ser jest miękki, schłodź go wcześniej w lodówce.

3. Zetrzyj jajka na tarce o grubych oczkach. Możesz zetrzeć żółtko jednego jajka do osobnej miseczki i użyć do dekoracji sałatki.

4. Wymieszaj tarte jajka i ser, dodaj majonez, musztardę, pieprz i wyciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dobrze wymieszaj. Sałatka powinna być gęsta. Można ją jeść bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego!

W przypadku tej sałatki dozwolony jest każdy fantazyjny pomysł. Możesz nie dodawać czosnku lub dodać świeże zioła. Z sałatki możesz zrobić kulki serowe i usmażyć obtoczone w panierce. bardzo interesujący smak uzyskasz również, kiedy dodasz trochę żurawiny lub pestki granatu.

error: Content is protected !!