Fasola- podstawowy produkt, który jest w każdym domu. Często jest tak , że długo stoi zanim ją ugotujemy. Niestety powód jest prosty rośliny strączkowe takie jak fasola czy groch powodują wzdęcia i zwiększają wydzielanie gazów, jednak wszystko zależy od przygotowania fasoli.
Zdradzę Ci sekret jak ugotować fasolę, aby uniknąć takich sytuacji.
Badania Światowej Organizacji Zdrowia wykazały, że jemy mięso średnio 2-3 razy w tygodniu, jednak nasz organizm potrzebuje białka każdego dnia. Zaletą fasoli jest to, że bogata jest w białko zawiera również pektyny, minerały( potas, cynk i fosfor), a także przeciwutleniacze.
Fasola odpowiednia jest dla diabetyków i hamuje starzenie się organizmu. Jest świetną podstawą dla sycących potraw np. zupy, gulasze i sałatki. Musisz jednak odpowiednio ją ugotować.
Za dyskomfort w żołądku odpowiadają oligosacharydy. Substancje te nie są trawione lecz wywołują aktywny proces fermentacji czyli powstawanie gazów. Wiele innych roślin strączkowych zawiera te składniki. Postępuj zgodnie z naszymi zasadami a ich unikniesz.
Na początku namocz fasole w zimnej wodzie przez cała noc, a przynajmniej przez 8 godzin, a następnie wylej wodę i opłucz nasiona. Zalewamy ponownie zimną wodą i podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy woda się zagotuje odlej ją i płucz fasole na durszlaku zimną wodą. Ponownie zalej fasolę zimną, czystą woda i gotuj przez 15 minut i odlej po raz ostatni wodę. Opłucz wodą i gotują do momentu, aż fasola będzie miękka.
Mam dla Ciebie super przepis z wykorzystaniem właśnie fasoli. Zdrowy gulasz z fasoli, który jest pyszny i prosty.
Przepis Lobio.
Składniki:
-
500 gram suchej czerwonej fasoli
-
2 cebule
-
2 ząbki czosnku
-
Pół pęczka kolendry
-
2 łyżeczki mielonej kolendry
-
2 łyżki octu
-
Sól
-
Olej słonecznikowy