Pyszna sałatka, która każdemu posmakuje i będzie pięknie wyglądała na stole.
8 798
Sałatka z szynką, pieczarkami i serem lubią wszyscy w mojej rodzinie!
Dodatkowo wygląda tak ładnie, że ozdobi świąteczny stół. Przygotowanie sałatki jest bardzo proste.
Delikatna, pachnąca, sycąca a przede wszystkim lekka sałatka to harmonia smaku na pewno będzie smakowała także w Twojej rodzinie.
Składniki:
200 gram marynowanych pieczarek
150 gram szynki
3 kurze jaja
2 ziemniaki
2 średnie marchewki
pół pęczka szczypiorku
200 gram serka śmietankowego w bloku
majonez
sól
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie produkty przygotuj sobie wieczorem. Ziemniaki umyj i ugotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie (nie obieraj).
2. Nie obraną marchew gotuj w osolonej wodzie aż do miękkości.
3. Jaja gotujemy nie dłużej niż 8 minut, następnie zalewamy zimną wodą i studzimy.
4. Obieramy ziemniaki, marchew i jajka i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
5. Ser wkładamy do zamrażalnika na 10 minut, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach.
6. Pół pęczka szczypiorku myjemy następnie suszymy i drobno siekamy. Szynkę kroimy w bardzo drobną kostkę.
7. Układamy sałatkę warstwami, łatwiej użyć specjalnego pierścienia, który kładzie się na dnie płaskiego naczynia.
8. Pierwsza warstwa to ziemniaki wkładamy i wyrównujemy łyżką, smarujemy lekko majonezem.
9. Posypujemy szczypiorkiem i układamy jajka, znów smarujemy majonezem a na to kładziemy marynowane pieczarki( pamiętaj aby je dokładnie odcedzić ). Smarujemy majonezem a następnie warstwa szynki.
10. Układamy marchew i smarujemy majonezem. Ostatnią warstwą jest ser, jeśli używaliście pierścienia to go należy zdjąć.
Udekoruj według uznania. Polecam koperek i paseczki marynowanych pieczarek. Podaj sałatkę do stołu i ciesz się jej pysznym smakiem.