Pasta z Bakłażana – Ze świeżym pieczywem, smakuje obłędnie.
1 683
Przepis na tą pastę jest bardzo prosty. Bez zbędnego wysiłku, przygotujesz smaczną, aromatyczną i zdrową przekąskę. Gwarantuję, że twoi bliscy poproszą o więcej. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
1 kg bakłażana
1 cebula
2-3 pomidory
2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie)
3 łyżki oleju
sól, pieprz, przyprawy do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Umyj bakłażana, osusz i nakłuj skórkę widelcem. Dzięki temu, podczas pieczenia, bakłażan nie popęka.
2. Upiecz bakłażana w piekarniku w temperaturze 180 stopni, do miękkości. Następnie ostudź i zmiel w maszynce do mięsa lub zblenduj.
3. Obierz i drobno pokrój cebulę. Zaparz pomidory, zalewając je wrzątkiem, przez 1-2 minuty. Obierz pomidory ze skórki, a następnie pokrój w bardzo drobną kostkę.
4. Zeszklij cebulę na rozgrzanej patelni z olejem i dodaj bakłażana. Gotuj na wolnym ogniu przez 5–7 minut, często mieszając.
5. Następnie dodaj pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę (opcjonalnie), posól i popieprz do smaku. Możesz również dodać swoje ulubione przyprawy i zioła, np. natkę pietruszki lub kolendrę.
Wszystko dobrze wymieszaj i duś przez kolejne 3-4 minuty.
Kiedy całkowicie wystygnie, pyszna pasta z bakłażana jest gotowa. Ze świeżym pieczywem smakuje obłędnie.