Drobiowe Kieszonki w Panierce z Mrożonego Chleba – Moi goście zawsze proszą o przepis.
1 604
Ostatnio nauczyłem się pewnej kulinarnej sztuczki, którą wykorzystuję zawsze, gdy w zamrażarce mam niezużyty chleb. Dzięki przygotowanej w ten sposób panierce, ser nie wypływa, pomidory zostają soczyste, a całe danie jest delikatne, chrupiące i smaczne.
Kiedy serwuję je podczas uroczystości, moi goście koniecznie chcą mieć ten przepis. Spróbuj, a już nigdy nie użyjesz bułki tartej. Do dzieła!
SKŁADNIKI
600 g piersi z kurczaka (lub z indyka)
2-3 pomidory
50 g sera
2 jajka
2-3 ząbki czosnku
100 g mąki
1 mrożony bochenek chleba
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
1. Oczyszczone i umyte piersi z kurczaka przetnij na plastry o grubości 0,5 cm. Delikatnie rozbij je tłuczkiem, a następnie posól i popieprz. W miarę możliwości, spróbuj nadać im owalny lub nieco kwadratowy kształt.
2. Przeciśnij przez praskę czosnek, pomidory pokrój w plasterki, a ser na małe kosteczki. Każdy plaster piersi z kurczaka posyp czosnkiem, ułóż 2 plastry pomidora i 4-5 małych kosteczek sera. Zawiń nadzienie w plaster mięsa.
3. Rozmrożony bochenek chleba zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dzięki temu nasze kieszonki będą chrupiące! W misce roztrzep jajka, posól i popieprz. Na talerzyk wsyp mąkę.
4. Zawinięte kieszonki obtocz najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w panierce z mrożonego chleba.
5. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem, na złoty kolor przez ok. 5 minut z każdej strony.
6. Nasze nadziewane kieszonki, panierowane w mrożonym chlebie są gotowe. Podawaj na ciepło i delektuj się smakiem.