Zapiekanka z Dynią – Ta pyszna, pomarańczowa piękność, zachwyci smakiem całą rodzinę.
1 162
Wśród różnorodności jesiennych darów natury, na szczególną uwagę zasługuje pomarańczowa piękność – dynia. Pyszna, lekka i dietetyczna zapiekanka połaskocze wasze podniebienia i sprawi, że zapragniecie więcej.
Ta delikatna, kremowa zapiekanka z dynią, będzie idealna na chłodny i ponury jesienny wieczór. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
500 g dyni
250 ml śmietany kremówki
50 g rodzynek
50 g suszonych śliwek
1 jajko
cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Obierz dynię, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj przez 10-15 minut (musi być pół miękka).
2. Pokrój drobno suszone śliwki, wymieszaj z rodzynkami i zalej gorącą wodą, odstaw na kilka minut. Możesz użyć innych dowolnych suszonych owoców lub orzechy – według uznania.
3. Ubij śmietanę z jajkiem, w razie potrzeby dodaj cukier. Pamiętaj, że dynia to słodkie warzywo, więc nie przesadź z cukrem.
4. Gotowaną dynię umieść w naczyniu żaroodpornym, dodaj rodzynki i suszone śliwki, a następnie zalej wszystko śmietaną.
5. Piecz zapiekankę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Po ostudzeniu gotową zapiekankę, pokój na porcje i podawaj.