Naleśniki z Jabłkiem – Z cynamonem i miodem smakują obłędnie.
1 787
Naleśniki z jabłkiem, zapewne każda mama smażyła już swoim pociechom. To szybkie i proste danie jest idealne zarówno na śniadanie jak i na kolację. Jako przekąska też się sprawdzi. Unoszący się w całym domu aromat cynamonu i miodu, nie pozwoli oprzeć się im nawet największym przeciwnikom smażonych słodkości. Do dzieła!
SKŁADNIKI
2 jajka
125 ml śmietany o zawartości 20% tłuszczu
75 ml mleka
30 g masła
80 g mąki
1 łyżka cukru
2 g soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1 jabłko
2 łyżki oleju
50 g cukru pudru
miód, śmietana do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Śmietanę, mleko i masło w niemetalowym naczyniu, umieść w kuchence mikrofalowej. Ustaw czas na 30-40 sekund, a tymczasem oddziel białka od żółtek.
2. Przełóż podgrzaną masę do garnka. Dodaj cukier i żółtka, energicznie mieszaj z pomocą trzepaczki.
3. Ubijaj białka z solą, aż uzyskasz gęstą, sztywną pianę. Potem dodaj mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj delikatnie.
4. Do ciasta wrzuć starte na tarce z grubymi oczkami jabłko. Wymieszaj i dodaj ubite białka z solą.
5. Na rozgrzanej z olejem patelni, smaż naleśniki na całej jej powierzchni. Smaż z obu stron na złoty kolor.
6. Posyp gotowe naleśniki cukrem pudrem i cynamonem. Podawaj z miodem lub śmietaną.