Domowe Ciasto na Eklerki – Niezapomniane wspomnienie z dzieciństwa.
1 862
Od dziecka uwielbiam eklerki, tak samo jak moje dzieci. Oczywiście można je kupić w każdej cukierni, jednak samodzielnie upieczone są o niebo lepsze. Przy tym możesz sama przygotować ulubiony krem i zachwycać się nimi kiedy tylko zechcesz.
Zapewniam, że samodzielne przygotowanie ich w domu nie jest skomplikowane, a dodatkowo możesz przygotować je kilka dni wcześniej i zamrozić. Trzeba je wtedy wyciągnąć na 20 minut przed podaniem i wypełnieniem przygotowanym kremem.
Szybko i prosto uszczęśliwisz domowników domowymi eklerkami. Do dzieła!
SKŁADNIKI
150 ml wody
150 ml mleka
200 g mąki
120 g masła
5 jajek
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
1. Wymieszaj wodę i mleko w garnku z grubym dnem.
2. Dodaj rozdrobnione masło, cukier i sól.
3. Wsyp przesianą mąkę do garnka, dobrze wymieszaj i zagotuj masę.
4. Nie zdejmując garnka z ognia, ubij ciasto mikserem na jednolitą gładką masę. Ciasto musi zgęstnieć, wtedy jest gotowe.
5. Z ciasta uformuj kulkę i umieść ją w głębokiej misce.
6. Wbijaj każde jajko osobno do ciasta i dokładnie mieszaj mikserem. Ważne jest, aby dodawać jajka pojedynczo, musisz uzyskać gęstą i lepką konsystencję ciasta.
7. Wyciskaj ciasto z rękawa piekarniczego na blaszkę, na której wyłożony jest papier do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 22 minuty.
Teraz wystarczy napełnić je kremem lub bitą śmietaną.