Pieczeń z Jajkiem – Moje dzieci ciągle proszą o dokładkę.
2 815
Pieczeń jest tak samo łatwa w przygotowaniu jak kotlety mielone. Z jajkiem w środku, wygląda jednak bardziej dostojnie. Możesz podawać ją na gorąco, udekorowaną ziołami lub na zimno. Moje dzieci ciągle proszą o więcej…
SKŁADNIKI
700 g mięsa mielonego
3 cebule
3 bułki
100 ml mleka
8 jajek
sól, pieprz
3 ząbki czosnku
1 marchewka
1 łyżka oleju
pęczek pietruszki
PRZYGOTOWANIE
1. Do pieczeni wybierz mięso chude. Opłucz pod bieżącą wodą i zmiel w maszynce do mięsa.
2. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Bułki namocz w mleku i wyciśnij przed dodaniem do mięsa. Wymieszaj wszystko z mięsem, dodaj przyprawy i wbij 2 jajka. Wyrabiaj mięso rękami.
3. Wyłóż formę folia aluminiową. Potem włóż mięso mielone zostawiając na środku wgłębienie.
4. Ugotuj 5 jajek. Poukładaj je w rzędzie w całości lub przekrojone na pół do wgłębienia mięsa.
Zetrzyj marchewki, drobno posiekaj czosnek i małą cebulę. Podsmaż wszystko na oleju. Rozłóż wzdłuż jaj.
5. Zawiń krawędzie farszu i wygładź całość lekko dociskając. Przykryj formę folią aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez pół godziny.
6. Po tym czasie zdejmij folię, posmaruj pieczeń ubitym jajkiem i piecz kolejne 20 minut. W tym czasie nasza pieczeń powinna się zarumienić.