Makaronowe Nadziewane Bułeczki – Na jednej się nie zatrzymasz.
1 586
Jeśli brakuje ci pomysłów na to, co przygotować na śniadanie, a tradycyjne pieczywo już się domownikom znudziło, mamy idealny pomysł na lekkie i ciekawe danie. Makaronowe nadziewane bułeczki mogą być podane na ciepło, ale z pewnością zimne znikną równie szybko. Jeśli dręczy Cię pytanie, co dobrego przygotować dla rodziny na śniadanie, ten problem masz już z głowy. Oto uniwersalne danie dla całej rodziny, przygotowywane w ciągu kilku minut. Do dzieła!
Pamiętaj, że mokrymi rękoma łatwiej uformujesz makaronowe ciasto. Pomocna będzie więc zwykła woda lub olej. Makaron nie będzie przylegał do dłoni i z łatwością uformujesz pożądany kształt.
SKŁADNIKI
250 g dowolnego makaronu
1 jajko
30 g startego sera
30 g drobno pokrojonej szynki
3-4 łyżki oleju
2 łyżki nasion sezamu
przyprawy do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Ugotuj makaron do miękkości, zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Przecedź, ostudź i rozdrobnij blenderem.
2. Dodaj jajko, przyprawy i łyżkę nasion sezamu. Dobrze wymieszaj.
3. Uformuj z ciasta płaskie placki i połóż na nich tarty ser i szynkę. Będą naszym nadzieniem.
4. Połącz krawędzie i nadaj kształt podłużnych bułek. Posyp pozostałymi nasionami sezamu.
5. Smaż bułeczki na rozgrzanej patelni na średnim ogniu. W razie potrzeby dolewaj odrobinę oleju.