Ciasto Bananowe z Imbirowym Karmelem – Ten smak zapamiętasz na długo.
1 606
Pyszne, lekkie kruche ciasto z niebiańskim aromatycznym imbirowym karmelem sprawi, że nikt nie odmówi sobie przyjemności jedzenia. Tego smaku nie da się zapomnieć. Do dzieła!
SKŁADNIKI
4 banany
50 g świeżego imbiru lub 2 łyżeczki suszonego
120 g cukru
125 g kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
1 jajko
150 g masła
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE
1. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
2. Następnie dodaj jajko, cukier, sól, śmietanę lub jogurt i 100 g miękkiego masła. Zagnieć ciasto, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
3. Teraz przygotuj imbirowy karmel. Roztop masło w garnku i dodaj 50 g cukru. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Potem dodaj drobno starty lub suszony imbir. Gorący imbirowy karmel przełóż do formy i pozostaw do ostygnięcia.
4. Dojrzałe, obrane i pokrojone banany poukładaj na całej powierzchni masy karmelowej.
5. Rozwałkuj ciasto na nieco większą średnicę niż forma. Połóż je na bananach, zawijając brzegi do środka.
6. Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 200 ° C przez 30 minut. Kiedy trochę ostygnie, wyjmij je z formy, odwracając karmelizowanymi bananami ku górze. Łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto, które jednocześnie wygląda bardzo oryginalnie jest gotowe.