Domowy Pasztet z Kurczaka – Puszysty i kremowy. Moje dzieci się nim zajadają.
10 703
Pyszny kremowy i puszysty pasztet z kurczaka to idealna propozycja dla tych, którzy nie przepadają za typowymi pasztetami z wątróbki. Najlepsze w nim jest to, że jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu: bez maszynki do mięsa, blendera i z minimalnego zestawu składników. W połączeniu ze świeżym i chrupiącym pieczywem, wprost rozpływa się w ustach. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
300-400 g mięsa z kurczaka z kością (udka, ćwiartki)
1 łyżeczka soli
100 g miękkiego sera żółtego
czarny pieprz, liść laurowy, rozmaryn do smaku
świeże zioła
woda
PRZYGOTOWANIE
1. Najpierw ugotuj mięso. Włóż kurczaka do garnka z grubym dnem, dodaj sól, liść laurowy, pieprz i wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 2,5–3 godzin pod przykryciem. Jeśli woda wyparuje, możesz ją uzupełnić. Mięso musi łatwo oddzielać się od kości.
2. Mięso oddziel od kości, skóry i chrząstek. Bulion przecedź, będzie potrzebny.
3. Przełóż mięso do miski, dodaj 100-150 ml bulionu, w którym ugotowałaś kurczaka i lekko ugniataj widelcem. Cały urok tego pasztetu jest w jego konsystencji.
4. Dodaj ser pokrojony w małą kostkę i ostrożnie zagnieć z mięsem. Na tym etapie możesz dodać swoje ulubione przyprawy, drobno pokrojone zioła, sól i pieprz do smaku.
5. Przełóż mięso do słoika, ugniatając je i zakręć przykrywkę. Włóż do lodówki, aby stężało.
6. Pasztet jest gotowy, zaraz po przygotowaniu, ale zalecamy przechowywanie go w lodówce przez kilka godzin. Po stężeniu pasztet staje się bardziej gęsty, aromatyczny i łatwo rozprowadza się na kromce chrupiącego pieczywa.