Placki – Naleśniki – Ziemniaczane – W takiej postaci jeszcze ich nie jadłaś.
8 609
Czy próbowałeś już wszystkich istniejących przepisów na naleśniki czy placki ziemniaczane i szukasz czegoś nowego? Nasze cienkie jak naleśniki placki ziemniaczane, mogą być podawane jako samodzielne danie ze śmietaną i cukrem albo wykorzystane do zawijania dowolnego, ulubionego farszu. Są sto razy lepsze od tradycyjnych. Proste w przygotowaniu i mają niebanalny smak. Spróbuj i sama się przekonaj!
SKŁADNIKI
4–5 ziemniaków
250–300 g mąki pszennej
3 jajka
5 łyżek oleju słonecznikowego
250–300 ml mleka
1 łyżka cukru
3-4 ząbki czosnku
świeże zioła do smaku
sól do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Obierz ziemniaki, umyj i przekrój każdego na 4 części. Włóż do garnka z wodą, posól i gotuj do miękkości.
2. Gdy ziemniaki ostygną, zblenduj je razem z wodą, w której były gotowane na gładką masę.
3. Dodaj obrany i posiekany czosnek, przegotowane mleko, jajka i mąkę do masy ziemniaczanej. Dobrze wymieszaj. Dodaj olej i 1 łyżeczkę soli. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na 25-30 minut.
4. Na patelni z rozgrzanym olejem smaż cienkie placki (jak naleśniki), posypując je ziołami. Pamiętaj, że placki ziemniaczane są bardziej delikatne, więc musisz je ostrożnie odwracać.