Domowe Pianki Jabłkowe – Puszyste i lekkie. Prawdziwa słodycz w ustach.
1 690
Pianki są nie tylko zdrowe, ale także bardzo smaczne. Wiele osób uważa, że pianki wcale nie są kaloryczne. To nie jest prawda. Zawartość kalorii w piankach jest znacznie niższa niż zawartość kalorii w czekoladzie, ale nadal utrzymuje się na wysokim poziomie. Dlaczego więc dietetycy zalecają aby je jeść? Faktem jest, że pianki są bardzo lekkie i niesamowicie słodkie. Po prostu nie dasz rady zjeść ich zbyt dużo, bo szybko się zasłodzisz.
Zdecydowanie zdrowsze pianki wykonasz samodzielnie w domu aby bezpiecznie podać je swoim pociechom. Do dzieła!
SKŁADNIKI
200 g musu jabłkowego
1 jajko
1 łyżeczka agaru (lub żelatyny)
100 ml wody
200 g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
cukier puder
PRZYGOTOWANIE
1. Najpierw musisz przygotować mus jabłkowy: Kilka jabłek obierz ze skórki i usuń nasiona a następnie zblenduj.
2. Agar rozpuść w wodzie i gotuj na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia. Możesz zastąpić agar żelatyną.
3. Następnie dodaj cukier dalej gotuj. Po kilku minutach dodaj mus jabłkowy, zagotuj a potem odstaw do całkowitego ostygnięcia.
4. Ubij białko i stopniowo dodawaj mus jabłkowy, kontynuując ubijanie. Na końcu dodaj sok z cytryny.
5. Napełnij strzykawkę cukierniczą z końcówką o żebrowanych krawędziach i delikatnie wyciskaj pianki na papier do pieczenia. Pozostaw je do stężenia na jeden dzień i na koniec posyp cukrem pudrem.