Prezentowane bułeczki, przygotowane są według przepisu kuchni armeńskiej i najważniejsze w nich jest nadzienie. Nawet jeśli nigdy wcześniej nie piekłaś bułeczek, z pewnością poradzisz sobie z tą propozycją. Ten prosty przepis na bułeczki maślane nie wymaga specjalnych umiejętności i wyjątkowych składników. Są piękne i pyszne!
SKŁADNIKI
300 g mąki
1 jajko
1 łyżka śmietany
150 g masła
proszek do pieczenia
żółtko do smarowania
SKŁADNIKI NA NADZIENIE
1 łyżka cukru
100 g masła
0,5 szklanki mąki
PRZYGOTOWANIE
1. Przesiej mąkę, dodaj do niej proszek do pieczenia i śmietanę. Wymieszaj wszystko i stopniowo zagniataj ciasto. Dodaj stopione masło. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 15–20 minut.
2. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Mocno schłodzone masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj cukier i mąkę, mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
3. Podziel ciasto na 3 części, każdą rozwałkuj. Rozprowadź na nich równomiernie nadzienie zawiń je w rulon. Każdy rulon pokrój na niewielkie kawałki.
4. Poukładaj bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj każdą bułkę z wierzchu żółtkiem i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 30–40 minut na złoty kolor. Pyszne bułeczki maślane gotowe.