Domowe Pikle z Dyni – Delektuj się smakiem i aromatem przez cały rok.
1 604
Potrawy z dyni są bardzo popularne na całym świecie. Z tego pysznego jesiennego warzywa można przygotować rozgrzewającą zupę krem, zapiekankę, jest znakomita jako dodatek do sałatek a także pyszne i zdrowe soki. Na zimę natomiast świetnie przechowują się domowe pikle z dyni.
Ten szybki i łatwy przepis na dynię z dodatkiem pomarańczy to prawdziwy hit. Jest delikatna, aromatyczna i soczysta. Możesz ją dodawać do ciast lub jeść łyżeczką bezpośrednio ze słoika, szczególnie gdy masz zły nastrój. Spróbuj sama!
SKŁADNIKI
3 kg dyni
600 g cukru
3 pomarańcze
1 cytryna
15 g kwasku cytrynowego
PRZYGOTOWANIE
1. Obierz dynie i oczyść z nasion. Pokrój na zgrabne kostki.
2. Pomarańcze i cytryny zalej wrzącą wodą i trzymaj przez 30 sekund. Następnie pokrój je w kostkę.
3. Wymieszaj dynię z cytrusami, dodaj cukier i kwasek cytrynowy. Dobrze wymieszaj i odstaw na 3-4 godziny.
4. Po upływie tego czasu, powkładaj mieszankę do półlitrowych słoików. Gotuj przez 30 minut. Gorące słoiki zawiń w ciepły ręcznik na jedną dobę. Przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu.