Pieczone Małe Rybki – Delikatne, chrupiące i soczyste. Palce lizać.
2 929
Idealne będą takie rybki jak: Sardela, anchois, gromadnik lub szproty. Pieczone ryby są nie tylko smaczne i delikatne z chrupiącą skórką, ale też dużo zdrowsze niż smażone na oleju. Pieczenie ich w piekarniku jest także bardzo wygodne. Za jednym razem możesz upiec wszystkie ryby, bez przewracania ich na drugą stronę. Do dzieła!
SKŁADNIKI
1 kg małych ryb
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE
1. Dokładnie oczyść i umyj ryby. Małe ryby zwykle mają małe łuski lub nie mają ich wcale. Wtedy skrobanie nie jest konieczne. Ale jeśli chcesz, użyj skrobaka zamiast noża, zaoszczędzisz sporo czasu i energii.
2. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z solą i czarnym pieprzem. Obtocz wszystkie rybki w mieszance.
3. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Poukładaj ryby i nasmaruj je olejem.
4. Piecz przez 20 minut w temperaturze 200 ° C. Gorące ryby skrop obficie sokiem z cytryny.