Domowe Ciasto Kruche – Od teraz zawsze będziesz je robiła w ten sposób.

Klasyczne kruche ciasto to doskonała baza zarówno do słodkich, jak i pikantnych ciast. Upieczone z niego ciasta, dosłownie rozpływają się w ustach, dlatego są szczególnie popularne wśród miłośników pieczenia.

Oto przepis na uniwersalne ciasto kruche.

 

SKŁADNIKI
  • 400 g masła
  • 600 mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru

 

PRZYGOTOWANIE
1. Najpierw dokładnie wymieszaj mąkę i cukier.

2. Następnie utrzyj masło z mąką rękoma, ciągle mieszając wszystkie składniki.

3. Po otrzymaniu jednolitej masy, oddziel żółtko jednego jajka od białka i dodaj do ciasta. Po dokładnym wymieszaniu dodaj 1 całe jajko.

4. Szybko i dokładnie zagnieć ciasto.

5. Na koniec owiń folią spożywczą i przechowuj w lodówce przez pół godziny. Smacznego!

Cóż, to wszystko. Wykonałaś świetną robotę! Teraz możesz zrobić sobie przerwę i pomyśleć o tym, jakie dziś zrobić ciasto. Jeśli nie zdecydujesz się w ciągu pół godziny, nie martw się – takie ciasto można bez problemu przechowywać przez 3 dni w lodówce.

error: Content is protected !!