Marynowane Pomidory – Zatrzymaj smak lata przez cały rok.

Te przepyszne marynowane pomidory pozostaną w Twoim domu na lata…

 

SKŁADNIKI
  • 0,5 kg pomidorów
  • 3 słodkie papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 cebule
  • 1 ostra papryka
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 6 liści laurowych
  • 1/2 łyżki 6% octu

 

 

PRZYGOTOWANIE

 

1. Pomidory i paprykę pokrój na plastry. Cebulę i ostrą paprykę w pierścienie. Czosnek na pół.

2. Teraz przygotuj marynatę. Zagotuj wodę i dodaj do niej sól, cukier, ocet i przyprawy.

3. Włóż warzywa do słoika, naprzemiennie. Zalej je marynatą i pozostaw na dziesięć minut, a następnie dolej marynaty tak, aby przykryła w całości warzywa. Dodaj do nich olej i szczelne zakręć słoiki nakrętkami.

Zgodnie z tym samym przepisem możesz marynować zielone pomidory. Surowe nie nadają się do spożycia, ale w marynacie są smaczne, lekko pikantne i słodkie.

 

Aby uzyskać pyszne marynowane pomidory , wybierz pomidory twarde, bez zewnętrznych uszkodzeń, w tej samej wielkości i jednego gatunku.
Smacznego!

error: Content is protected !!