Sernik Kakaowy – Z pewnością takiego jeszcze nie jadłaś.

To ciasto spodoba się wszystkim miłośnikom twarogu. Szybkie, łatwe i proste w przygotowaniu. Bardzo delikatne, kremowe i przypominające smak lodów wnętrze sprawi, że zapragniesz więcej…

 

SKŁADNIKI NA CIASTO
  • 250 g mąki
  • 125 g cukru
  • 1 jajko
  • 25 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • szczypta soli

 

 

 

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
  • 500 g tłustego twarogu
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki skrobi
  • 1 saszetka cukru waniliowego

 

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ
  • 75 g cukru
  • 75 g masła
  • 150 g mąki
  • 2 łyżki kakao

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Przesiej kakao i mąkę przez sito. Dodaj cukier, jajko i miękkie masło. Posiekaj nożem. Zagnieć miękkie ciasto i przechowuj w lodówce przez 30 minut.

 

2. Rozwałkuj ciasto na stole i ostrożnie rozłóż je w wysmarowanej olejem formie. Ciasto musi być równomiernie rozmieszczone na spodzie i po bokach formy.

3. Aby przygotować masę serową, oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i skrobią, dodaj twaróg oraz cukier waniliowy i dobrze wymieszaj. Następnie delikatnie za pomocą łopatki dodaj ubite białka. Delikatnie wymieszaj.

 

4. Aby przygotować kruszonkę, utrzyj wszystkie składniki w dłoni na niewielkie okruchy.

 

5. Rozłóż masę serową do formy i posyp całość grubo kruszonką.

6. Piecz ciasto w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę. Aby ciasto nie osiadło, pozwól mu ostygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

 

7. Podawaj ciasto całkowicie schłodzone.

Smacznego!

error: Content is protected !!