Szarlotka z Orzechową Chmurką – Po prostu rozpływa się w ustach.

Istnieje wiele przepisów na szarlotki, ale nigdy wcześniej nie próbowałam takiego! Chrupiące ciasto z delikatnym środkiem z soczystymi jabłkami i aromatem skórki pomarańczy – nie można się od niej oderwać! Po prostu rozpływa się w ustach.

Ten przepis na szarlotkę powinien znaleźć się w Twojej kolekcji złotych szarlotek. Koniecznie spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI
  • 125 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 350 g mąki
  • 4 jabłka
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżki stołowej orzechów (orzechy laskowe lub orzechy włoskie)
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. W głębokiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dobrze wymieszaj.

2. Dodaj zimne masło i utrzyj je z suchymi składnikami.

3. W osobnym pojemniku ubij jajka z 120 g cukru. Wymieszaj je z utartym masłem. Ugnieć ciasto kruche.

4. Jabłka umyj, obierz i pokrój w kosteczkę i dodaj skórkę pomarańczy.
Pozostały cukier (30 g) rozpuść na patelni, a następnie dodaj jabłka. Należy pamiętać, żeby jabłka nie były zbyt miękkie.

5. Formę ze zdejmowanym bokiem (tortownicę) obłóż papierem do pieczenia na dnie lub posmaruj masłem. Ciasto podziel na dwie części.
Dodaj jedną część ciasta do formy, wygładź i lekko dociśnij. Następnie rozłóż na nim masę jabłkową.

6. Do drugiej części ciasta dodaj uprażone i posiekane orzechy laskowe lub włoskie, wymieszaj. Połóż ciasto z orzechami na masie jabłkowej. Posyp cukrem waniliowym.

7. Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40–45 minut. Sprawdzaj gotowość ciasta wykałaczką lub zapałką.

8. Schłodzone gotowe ciasto posyp cukrem pudrem .

Smacznego!

error: Content is protected !!