Ta sałatka jest dla tych osób, które mają dość zwykłych sałatek warzywnych lub surówek. Ta chłodna, chrupiąca i orzeźwiająca sałatka na pewno nie pozostawi Cię obojętnym!
SKŁADNIKI
8 ogórków
duży pęczek koperku
mała wiązka świeżej mięty
1 czerwona cebula
200 g zwykłego jogurtu greckiego
2 łyżki tłustej śmietany
1 łyżka soku z cytryny
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki soli
mielony czarny pieprz do smaku
szczypta cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka wody
PRZYGOTOWANIE
1. Najpierw dokładnie umyj ogórki (duże ogórki obierz ze skórki).
2. Pokrój je w talarki o przybliżonej grubości 3 mm i włóż je do głębokiej miski.
3. Obierz cebulę i cienko pokrój w pół piórka.
4. Następnie drobno pokrój i dodaj koperek.
5. Drobno pokrój również miętę i wymieszaj wszystkie składniki.
6. Do osobnej miseczki posiekaj czosnek.
7. Dobrze wymieszaj: Jogurt, śmietanę, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier, oliwę z oliwek i wodę z czosnkiem.
8. Po otrzymaniu jednolitej kremowej masy, zalej nią warzywa i wymieszaj.