Kefirowe babeczki – Pyszne i aromatyczne. Na jednej nie skończysz.

Pyszne, proste i szybkie w wykonaniu babeczki z pewnością przypadną ci do gustu. Z małą pomocą tych najmniejszych „pomocników” to czysta przyjemność pieczenia tych delikatnych, pachnących i apetycznych babeczek!

 

 

SKŁADNIKI
  • 1 łyżka kefiru
  • 2 jajka
  • 125 g margaryny
  • 1,5–2 łyżki mąki
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 skórka mandarynki
  • 50–70 g suszonych moreli
  • cukier puder

 

 

PRZYGOTOWANIE

1. Roztop margarynę w kąpieli wodnej i poczekaj aż ostygnie. Pokrój suszone morele na małe kostki, zetrzyj skórkę jednej mandarynki.

2. W wygodnym naczyniu ubij jajka z cukrem, aż powstanie biała pianka. Następnie dodaj stopioną margarynę i kefir. Wszystko dobrze wymieszaj.

3. Dodaj sodę i mąkę i ponownie wymieszaj (możesz użyć robota kuchennego).

4. Wrzuć suszone morele i skórkę mandarynki do ciasta i delikatnie je wymieszaj.

5. Nasmaruj foremki do pieczenia masłem, a następnie przełóż do nich ciasto, wypełnij 2/3 foremki. Piecz babeczki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około pół godziny. Sprawdź gotowość drewnianym patyczkiem.

6. Poczekaj, aż babeczki ostygną, a następnie lekko posyp je cukrem pudrem.

7. Babeczki z suszonymi morelami są gotowe.

Smacznego!

error: Content is protected !!