Kefirowe babeczki – Pyszne i aromatyczne. Na jednej nie skończysz.
2 055
Pyszne, proste i szybkie w wykonaniu babeczki z pewnością przypadną ci do gustu. Z małą pomocą tych najmniejszych „pomocników” to czysta przyjemność pieczenia tych delikatnych, pachnących i apetycznych babeczek!
SKŁADNIKI
1 łyżka kefiru
2 jajka
125 g margaryny
1,5–2 łyżki mąki
0,5 łyżeczki sody
1 skórka mandarynki
50–70 g suszonych moreli
cukier puder
PRZYGOTOWANIE
1. Roztop margarynę w kąpieli wodnej i poczekaj aż ostygnie. Pokrój suszone morele na małe kostki, zetrzyj skórkę jednej mandarynki.
2. W wygodnym naczyniu ubij jajka z cukrem, aż powstanie biała pianka. Następnie dodaj stopioną margarynę i kefir. Wszystko dobrze wymieszaj.
3. Dodaj sodę i mąkę i ponownie wymieszaj (możesz użyć robota kuchennego).
4. Wrzuć suszone morele i skórkę mandarynki do ciasta i delikatnie je wymieszaj.
5. Nasmaruj foremki do pieczenia masłem, a następnie przełóż do nich ciasto, wypełnij 2/3 foremki. Piecz babeczki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około pół godziny. Sprawdź gotowość drewnianym patyczkiem.
6. Poczekaj, aż babeczki ostygną, a następnie lekko posyp je cukrem pudrem.