Twarogowe placuszki – Moje dzieci są pierwsze przy stole.
6 557
Te pyszne twarogowe placuszki są złote, chrupiące i doskonałe zarówno na ciepło i na zimno. Piękne i pachnące – przyciągną do stołu nawet największe niejadki…
SKŁADNIKI
500 g twarogu
2 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500 g mąki
cukier puder
olej
PRZYGOTOWANIE
1. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki. Chociaż przepis zawiera 3 łyżki cukru, możesz użyć go według własnych upodobań.
2. Dodaj mąkę ostrożnie. Jeśli zauważysz, że ciasto wychodzi zbyt płynnie – stopniowo zwiększaj porcję mąki. Spójność ciasta w znacznym stopniu zależy od wilgotności twarogu, dlatego zaleca się przesuszenie twarogu.
3. Po ugnieceniu ciasta w misce, wyłóż je na blat. Ciasto powinno być miękkie i lekko lepkie.
4. Teraz pokrój ciasto na kilka kawałków. Zroluj każdą część na grubość dwóch palców. Pokrój zrolowane ciasto na kawałki o długości 8-10 centymetrów.
5. Teraz nadaj ciastu wyjątkowy kształt. Weź dwa widelce, zanurzyć je w mące i delikatnie naciskaj po obu stronach każdego kawałka, nadając im lekko trójkątny kształt. Rowki pozostaną, a po upieczeniu placuszki staną się szczególnie chrupiące.
6. Rozgrzej patelnię i usmaż każdy placuszek z trzech stron na złoty kolor.
7. Odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Posyp cukrem pudrem i podawaj na gorąco.