Odpłyń jak na chmurce… z tą szarlotką to jest niezwykle proste!
SKŁADNIKI NA CIASTO
200 g mąki
100 g masła
1 żółtko
50 g kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA NADZIENIE
300 g twarogu
1 żółtko
4-5 jabłek
7 łyżek cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 g wanilii
PRZYGOTOWANIE
1. Rozpuść masło (można zastąpić margaryną) stopić w kąpieli wodnej. W wygodnej misce wymieszaj stopione masło, żółtko i śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu. Dobrze wymieszaj.
2. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj do ciasta. Dobrze wymieszaj. Nie trzeba zagniatać ciasta!
3. Nasmaruj formę do pieczenia (mam średnicę 28 centymetrów) olejem, a następnie rozprowadź ciasto.
4. W głębokiej misce, wymieszaj 3 łyżki cukru, twarogu, żółtka i wanilii. Zblenduj wszystko na gładka masę. Rozprowadź na całej powierzchni ciasta i wygładź.
5. Jabłka umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Plasterki jabłek dociskaj do nadzienia z twarogu. Uwaga: do tego ciasta nadają się i słodkie i kwaśne jabłka!
6. Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut.
7. Teraz czas na chmurkę. Ubij mikserem zimne białka z 4 łyżkami cukru i soku z cytryny. Ubijaj do uzyskania gęstej i sztywnej piany.
8. Umieść lekką masę z białek na zarumienionych już jabłkach, a następnie włóż ciasto do piekarnika na kolejne 8-10 minut.