Szarlotka w Chmurce – Ten smak jest obłędny.

Odpłyń jak na chmurce… z tą szarlotką to jest niezwykle proste!

 

SKŁADNIKI NA CIASTO
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 50 g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE
  • 300 g twarogu
  • 1 żółtko
  • 4-5 jabłek
  • 7 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 g wanilii

 

PRZYGOTOWANIE
1. Rozpuść masło (można zastąpić margaryną) stopić w kąpieli wodnej. W wygodnej misce wymieszaj stopione masło, żółtko i śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu. Dobrze wymieszaj.

2. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj do ciasta. Dobrze wymieszaj. Nie trzeba zagniatać ciasta!

3. Nasmaruj formę do pieczenia (mam średnicę 28 centymetrów) olejem, a następnie rozprowadź ciasto.

4. W głębokiej misce, wymieszaj 3 łyżki cukru, twarogu, żółtka i wanilii. Zblenduj wszystko na gładka masę. Rozprowadź na całej powierzchni ciasta i wygładź.

5. Jabłka umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Plasterki jabłek dociskaj do nadzienia z twarogu. Uwaga: do tego ciasta nadają się i słodkie i kwaśne jabłka!

6. Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut.

7. Teraz czas na chmurkę. Ubij mikserem zimne białka z 4 łyżkami cukru i soku z cytryny. Ubijaj do uzyskania gęstej i sztywnej piany.

8. Umieść lekką masę z białek na zarumienionych już jabłkach, a następnie włóż ciasto do piekarnika na kolejne 8-10 minut.

9. To wszystko, szarlotka pod chmurką gotowa.

Smacznego!

error: Content is protected !!