Szarlotka na kwaśnej śmietanie – Tego smaku nie da się zapomnieć.
18 166
Połączenie aromatów jabłek, cynamonu i rodzynek to wizytówka tej miękkiej, delikatnej, kruchej i soczystej szarlotki.
Pobudzi nie tylko zmysły, ale również apetyt…
SKŁADNIKI NA CIASTO
200 g cukru
3 jajka
300 g kwaśnej śmietany
250 g mąki
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 kwaśne jabłka
100 g rodzynek
szczypta soli
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ
20 g masła
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
0,5 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE
1. W wygodnym naczyniu ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania puszystej pianki.
2. Dodaj śmietanę i roztopione masło. Ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez 5 minut.
3. Wymieszaj mąkę ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Ciągle mieszając dodaj do pianki. Następnie zagnieć ciasto, powinno być dość gęste.
4. Zalej rodzynki gorącą wodą, pozostaw na 5-10 minut. Odcedź i osusz rodzynki papierowym ręcznikiem. Pokrój jabłka w plasterki.
5. Nasmaruj formę do pieczenia masłem i wyłóż do niej połowę ciasta. Wygładź drewnianą łyżką. Następnie poukładaj plasterki jabłka na całej powierzchni formy, a na wierzchu posyp rodzynkami.
6. Polej pozostałym ciastem jabłka i rodzynki, wygładź łyżką.
7. Czas na kruszonkę: W wygodnym naczyniu utrzyj masło z cukrem, mąką i cynamonem (opcjonalnie). Posyp równomiernie całą górną powierzchnię ciasta.
8. Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut. Kontroluj gotowość drewnianym patyczkiem.