Szarlotka na kwaśnej śmietanie – Tego smaku nie da się zapomnieć.

Połączenie aromatów jabłek, cynamonu i rodzynek to wizytówka tej miękkiej, delikatnej, kruchej i soczystej szarlotki.

Pobudzi nie tylko zmysły, ale również apetyt…

 

 

SKŁADNIKI NA CIASTO
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 300 g kwaśnej śmietany
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 kwaśne jabłka
  • 100 g rodzynek
  • szczypta soli
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ
  • 20 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

 

PRZYGOTOWANIE
1. W wygodnym naczyniu ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania puszystej pianki.

2. Dodaj śmietanę i roztopione masło. Ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez 5 minut.

3. Wymieszaj mąkę ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Ciągle mieszając dodaj do pianki. Następnie zagnieć ciasto, powinno być dość gęste.

4. Zalej rodzynki gorącą wodą, pozostaw na 5-10 minut. Odcedź i osusz rodzynki papierowym ręcznikiem. Pokrój jabłka w plasterki.

5. Nasmaruj formę do pieczenia masłem i wyłóż do niej połowę ciasta. Wygładź drewnianą łyżką. Następnie poukładaj plasterki jabłka na całej powierzchni formy, a na wierzchu posyp rodzynkami.

6. Polej pozostałym ciastem jabłka i rodzynki, wygładź łyżką.

7. Czas na kruszonkę: W wygodnym naczyniu utrzyj masło z cukrem, mąką i cynamonem (opcjonalnie). Posyp równomiernie całą górną powierzchnię ciasta.

8. Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut. Kontroluj gotowość drewnianym patyczkiem.

9. To wszystko, pyszna szarlotka gotowa.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!