Drożdżowe Ślimaczki ze śliwkami – Pięknie wyglądają i pysznie smakują.
1 059
Nie ma nic lepszego niż pochwały i uśmiechnięte buzie twoich bliskich, kiedy jedzą słodkości. Szczególnie, jeśli masz okazję przemycić nieco owoców do tego. Oto rewelacyjny przepis na szybkie i pyszne ciasto ze śliwkami.
Zakochasz się w nim od pierwszego kęsa…
SKŁADNIKI
450 g mąki
200 ml wody
80 g białego cukru
60 g brązowego cukru
1 łyżeczka suchych drożdży
szczypta soli
0,5 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 łyżeczki cynamonu
60 ml oleju
15 g masła
500 g śliwek (lub słoiczek powideł śliwkowych)
2 łyżki cukru pudru
1 jajko
PRZYGOTOWANIE
1. Wymieszaj 300 g mąki z suchymi drożdżami.
2. Dodaj do mąki biały cukier, sól, cukier waniliowy i cynamon.
3. Następnie lekko podgrzej wodę i wlej ją do mieszanki z mąką.
4. Następnie dodaj olej i wymieszaj ciasto łyżką.
5. Posyp mąką stół i zagniataj ciasto rękami przez ok. 10 minut. Następnie przykryj ciasto ściereczką i umieść w ciepłym miejscu na 30 minut.
6. W międzyczasie umyj i osusz śliwki, przekrój owoce na pół i wyjmij z nich pestki. Wrzuć śliwki do garnka z grubym dnem. posyp śliwki brązowym cukrem i gotuj na wolnym ogniu do miękkości (jak na powidła).
Rozgotowane śliwki przetrzyj przez drobne sito, aby oddzielić od śliwek skórki i uzyskać jednolitą gładką masę.
7. Zagniecione ciasto rozwałkuj cienko na kształt prostokąta. Nałóż „powidła” równomiernie na całą powierzchnię ciasta.
8. Całe ciasto pokrój na paski ok 2 cm. każdy.
9. Każdy pasek zawiń w kształt ślimaczka.
10. Ślimaczki przełóż na formę do pieczenia, obficie wysmarowanej masłem. Następnie posmaruj je roztrzepanym jajkiem po wierzchu.
11. Włóż formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 45 minut. Lekko ostudź i posyp cukrem pudrem.