Drożdżowe Ślimaczki ze śliwkami – Pięknie wyglądają i pysznie smakują.

Nie ma nic lepszego niż pochwały i uśmiechnięte buzie twoich bliskich, kiedy jedzą słodkości. Szczególnie, jeśli masz okazję przemycić nieco owoców do tego. Oto rewelacyjny przepis na szybkie i pyszne ciasto ze śliwkami.

 

Zakochasz się w nim od pierwszego kęsa…

 

 

SKŁADNIKI
  • 450 g mąki
  • 200 ml wody
  • 80 g białego cukru
  • 60 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 60 ml oleju
  • 15 g masła
  • 500 g śliwek (lub słoiczek powideł śliwkowych)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko

 

PRZYGOTOWANIE
1. Wymieszaj 300 g mąki z suchymi drożdżami.

2. Dodaj do mąki biały cukier, sól, cukier waniliowy i cynamon.

3. Następnie lekko podgrzej wodę i wlej ją do mieszanki z mąką.

4. Następnie dodaj olej i wymieszaj ciasto łyżką.

5. Posyp mąką stół i zagniataj ciasto rękami przez ok. 10 minut. Następnie przykryj ciasto ściereczką i umieść w ciepłym miejscu na 30 minut.

6. W międzyczasie umyj i osusz śliwki, przekrój owoce na pół i wyjmij z nich pestki. Wrzuć śliwki do garnka z grubym dnem. posyp śliwki brązowym cukrem i gotuj na wolnym ogniu do miękkości (jak na powidła).
Rozgotowane śliwki przetrzyj przez drobne sito, aby oddzielić od śliwek skórki i uzyskać jednolitą gładką masę.

7. Zagniecione ciasto rozwałkuj cienko na kształt prostokąta. Nałóż „powidła” równomiernie na całą powierzchnię ciasta.

8. Całe ciasto pokrój na paski ok 2 cm. każdy.

9. Każdy pasek zawiń w kształt ślimaczka.

10. Ślimaczki przełóż na formę do pieczenia, obficie wysmarowanej masłem. Następnie posmaruj je roztrzepanym jajkiem po wierzchu.

11. Włóż formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 45 minut. Lekko ostudź i posyp cukrem pudrem.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!