Zupa Krem Pieczarkowa – Aromatyczna i kremowa. Zachwycisz swoich bliskich tym smakiem.
2 086
Zupa krem pieczarkowa według poniższego przepisu jest przygotowywana bardzo szybko i spodoba się nawet tym, którzy w ogóle nie jedzą pierwszych dań. Ponadto, pomimo skromnego i niedrogiego zestawu produktów, smak zupy jest naprawdę oryginalny i wyrafinowany.
Ta zupa krem to bardzo aromatyczne i smaczne pierwsze danie o przyjemnej konsystencji i delikatnym smaku. Gwarantuję, że spodoba się nie tylko tobie, ale również twoim bliskim, nawet tym najmłodszym…
SKŁADNIKI
300 g pieczarek
500 g ziemniaków
1 marchewka
1 cebula
3 łyżki oleju
2 l wody
200 ml śmietany o dowolnej zawartości tłuszczu
1 liść laurowy
sól do smaku
czarny pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Cebulę, marchewkę i ziemniaki pokrój w drobną kostkę.
2. W garnku z niewielką ilością oleju włóż pokrojoną cebulę i smaż aż się zeszkli. Potem dodaj marchewkę, podsmaż ciągle mieszając.
3. Dodaj ziemniaki i smaż przez kolejne 2 minuty.
4. Zagotuj w garnku 2 litry wody i wlej ją do warzyw. Wrzuć liść laurowy i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
5. Umyj pieczarki, odsącz z wody i pokrój w małe kostki. Podsmaż je na oleju, aż cały płyn odparuje. Na końcu dodaj sól i pieprz.
6. Wyjmij liść laurowy z garnka z warzywami i całość zblenduj na gładki krem. Dodaj smażone pieczarki i dobrze wymieszaj.
7. Na koniec wlej śmietanę, dopraw do smaku i zagotuj. Zdejmij z ognia i pozostaw na ok 10 minut do przestygnięcia.
8. Zupa krem gotowa! Podawaj z grzankami i ziołami.