Tarta z Jabłkiem – Ten smak zachwyci nie tylko domowników.

To pyszne ciasto ma w sobie więcej nadzienia niż samego ciasta. Jest nie tylko pyszne, ale też pięknie pachnie i wygląda. Z pewnością będzie zachwycać podniebienia podczas najróżniejszych uroczystości.

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE
  • 3 jabłka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek koniaku
SKŁADNIKI NA CIASTO
  • 180 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 90 g masła
  • 2 g wanilii
  • 60 g cukru
SKŁADNIKI DODATKOWE
  • 2 jajka
  • 40 g cukru
  • 30 g masła
  • 2 łyżki koniaku

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Umyj jabłka, obierz je i usuń dokładnie nasiona. Pokój w cienkie plastry. Najlepsze będą kwaśne jabłka.

2. Zalej jabłka wrzącą wodą i dodaj do nich koniak i cukier, delikatnie wymieszaj.
3. Jabłka odstaw w koniaku na ok 6 godzin. Po upieczeniu ciasta zapach alkoholu w nim nie będzie wyczuwalny, ale aromat jabłek wzrośnie.

4. Wymieszaj przesianą mąkę, zmiękczone masło i cukier. Wymieszaj kruche ciasto – możesz użyć robota kuchennego.

5. Formę (o śr. ok 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełóż na formę i odetnij wystające brzegi. Na całej jego powierzchni zrób dziurki widelcem.

6. Potem poukładaj jabłka i polej 4 łyżkami syropu który z nich powstał.
7. Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30 minut.
8. W między czasie ubij jajka z cukrem i masłem.

9. Wyjmij ciasto z piekarnika, polej jabłka masą i piecz przez kolejne 15 minut.
10. Kiedy tarta będzie już upieczona, polej ją pozostałym syropem z jabłek.

error: Content is protected !!