Domowe Karmelowe „Krówki” z orzeszkami ziemnymi – Moje dzieci nie kończą na jednej.
6 471
Ten prosty i szybki przepis na domowe „Krówki” z pewnością przypadnie ci do gustu. Z tych 4 popularnych składników wyczarujesz to, czego twoje pociechy domagają się najczęściej. Natomiast ty będziesz zadowolona z minimalnego wysiłku i poświęconego czasu na to, żeby je uszczęśliwić…
SKŁADNIKI
1 łyżka orzeszków ziemnych
1 łyżka mleka
700 g cukru
80 g masła
PRZYGOTOWANIE
1. Do mleka dodaj 600 g cukru (odłóż 100 g), postaw na małym ogniu i gotuj przez ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
2. Orzeszki ziemne obierz z łupinek i upraż na złoty kolor w piekarniku lub na patelni.
3. Wsyp pozostały cukier do suchej patelni i podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier rozpuści się i zamieni w brązowy karmel.
4. Połącz karmel z gotowanym mlekiem. Wszystko razem gotuj na małym ogniu przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając.
5. 5 minut przed wyłączeniem należy dodać masło do mieszanki, stopić, a następnie zdjąć garnek z ognia.
6. Formę, w której schłodzisz masę karmelową, pokryj papierem do pieczenia i posyp orzeszkami ziemnymi. Potem zalej orzeszki ziemne gorącą mieszanką karmelową i pozostaw w chłodnym miejscu, aż do całkowitego zastygnięcia.
7. Zostaje tylko pokroić schłodzoną masę na małe kosteczki i pierwszorzędne domowe „Krówki” gotowe.