„Czeburek” z serem – Spróbujesz, nie przestaniesz ich jeść.
30 812
Klasyczny „Czeburek” wykonany jest z jagnięciny z cebulą i przaśnym ciastem. Ale okazuje się, że te chrupiące pierożki można smacznie przygotować również z innym nadzieniem.
Ja natychmiast zabrałam się do przyrządzenia serowego „Czebereka” z pikantnym sosem pomidorowym. Do dzieła!
SKŁADNIKI
250 ml wody gazowanej
1 łyżka oleju
1 łyżka wódki
700 g mąki
450 g twarogu
1 jajko
sól do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Wymieszaj sodę i jajko, a następnie dodaj wódkę, mąkę, olej roślinny i sól. Dobrze wymieszaj składniki.
2. Zagnieć elastyczne ciasto. Aby zapobiec przyklejaniu się ciasta do rąk, należy posmarować je olejem. Pozostaw ciasto na pół godziny w lodówce, żeby odpoczęło.
3. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach. Możesz mieszać kilka odmian sera i dodać ulubione zioła.
4. Wyjmij ciasto z lodówki, zroluj i uformuj małe kulki. Ciasto powinno być cienkie, o grubości ok pół centymetra.
5. Nałóż farsz na ciasto.
6. Sklejaj ze sobą brzegi ciasta i upewnij się, że farsz nie wycieknie (tak jak duże klasyczne pierogi).
7. Smaż czeburek na patelni w gorącym oleju. Uważaj, aby się nie poparzyć. Podawaj z pikantnym sosem pomidorowym.