Kapusta kiszona z dynią – Zawsze już będziesz robić w ten sposób.
2 163
Kapusta kiszona jest jedną z moich największych słabości. Nie wyobrażam sobie mojego menu przez dłuższy czas bez tego produktu. Bardzo często przyrządzam dania z kapustą w roli głównej.
Dzięki temu przepisowi, podpowiemy ci jak przyrządzić pyszną kapustę kiszoną z dodatkiem świeżej dyni.
SKŁADNIKI
250 g kapusty
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3 ząbki czosnku
50 g dyni
100 g papryki
ziarenka pieprzu
2 liście laurowe
PRZYGOTOWANIE
1. Najpierw posiekaj drobno kapustę i przełóż do głębokiej miski.
2. Dodaj cukier, sól i ugnieć kapustę rękami, aby puściła sok.
3. Następnie dodaj do kapusty przeciśnięty przez praskę czosnek, ziarenka pieprzu i liście laurowe.
4. Paprykę umyj i pokrój w kostkę i dodaj do kapusty.
5. Dynię obierz i pokrój w paski. Dodaj do reszty składników.
6. Dobrze wymieszaj zawartość miski i przełóż do słoika.
7. Słoik należy przykryć gazą i odstawić na 3 dni w temperaturze pokojowej. Raz dziennie trzeba przekłuwać kapustę w kilku miejscach, aby wypuścić powstały gaz.
Dynia nadaje kapuście oryginalny słodkawy smak, usuwając nadmierną gorycz i kwas. Spróbuj przynajmniej raz przyrządzić kiszoną kapustę według tego przepisu, a gwarantuję, że się w nim zakochasz.
Kapusta kiszona w słoiku jest doskonale przechowywana zarówno w lodówce, jak i w domowej spiżarni. Zawsze możesz mieć pod ręką tą pyszną chrupiącą przekąskę.