Aby poczuć na własnej skórze, czym jest dolce vita, nie trzeba lecieć do słonecznych Włoch. To pyszne, kruche ciasto, to prawdziwa słodka uczta i prawdziwa przyjemność płynąca z jedzenia.
SKŁADNIKI NA CIASTO
-
2 żółtka
-
100 g cukru pudru
-
1 łyżka startej skórki cytryny
-
100 g masła
-
200 g mąki
-
Szczypta soli
SKŁADNIKI KREMOWE
-
4 żółtka
-
40 g skrobi kukurydzianej
-
130 g cukru
-
500 ml mleka
-
100 g orzeszków piniowych
-
1 łyżka startej skórki cytryny
PRZYGOTOWANIE
1. Najwygodniej jest przygotować ciasto przy pomocy robota kuchennego. Do miski wsyp mąkę, dodaj schłodzone masło, żółtka, skórkę z cytryny, szczyptę soli i cukru pudru. Wymieszaj dobrze składniki.
2. Następnie na blacie i szybko ugnieć ciasto. Uformuj kulkę i owiń ją folią spożywczą. Włóż do lodówki na 30 minut.
3. Wyjmij z lodówki ciasto i podziel na trzy części. 2/3 ciasta rozwałkuj w kształt okręgu tak, aby po umieszczeniu go w formie można było zrobić brzegi (idealny jest kształt o średnicy 24 cm). Nasmaruj formę masłem i posyp i posyp mąką. Przekłuj widelcem ciasto na blaszce na całej powierzchni, pozostałe zawiń w folię i schowaj w lodówce.
4. Na wierzchu ciasta rozłóż arkusz papieru do pieczenia i umieść na nim suchą fasolę (lub specjalne obciążniki). Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 15 minut. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, usuń papier z fasolą i poczekaj aż ostygnie.
5. Teraz czas na krem. Do garnka wlej mleko i dodaj startą skórkę z połowy cytryny. Zagotuj. W ubij żółtka z cukrem, dodaj skrobię kukurydzianą i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
6. Usuń skórkę z mleka i dodaj 1 łyżkę gorącego mleka do mieszanki jajecznej, delikatnie mieszając, aby żółtka się nie ścięły. Wlej całość do garnka z mlekiem i gotuj na średnim ogniu, aż zgęstnieje ciągle mieszając. Umieść gotowy krem (bez grudek!) w misce, przykryj folią i ostudź.
7. Do ostudzonego kremu dodaj orzeszki piniowe (1 łyżkę pozostaw do dekoracji), wymieszaj i rozprowadź krem na upieczonym i ostudzonym cieście. Rozwałkuj resztę ciasta na cienką warstwę, pokrój w paski i ułóż na kremie tworząc kratkę. Posyp na wierzchu pozostałymi orzechami.
8. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Poczekaj aż całkowicie wystygnie, a dopiero potem wyjmij go z formy. Nawiasem mówiąc, aby usunięcie ciasta z formy nie przerodziło się w koszmar, możesz przykryć formę papierem przed pieczeniem ciasta, a następnie wyciągnąć ciasto wraz z papierem, pociągając za krawędzie.
9. Gotowe ciasto umieść na 1-2 godzin w lodówce. Podawaj schłodzone, posypane cukrem pudrem.