Jajka na miękko – Od teraz zawsze wyjdą perfekcyjnie
87 928
Jajka są bardzo popularnym produktem w każdym kraju. Spożywamy je w różnej postaci i przyrządzamy na różne sposoby. Jednak dietetycy są pewni, że najlepszą ich postacią są jajka gotowane na miękko.
Podpowiadamy jak ugotować perfekcyjne jajko na miękko.Aby ugotować idealne jajko na miękko na patelni , musisz uważnie monitorować czas. Optymalny czas gotowania wynosi 3-4 minuty. Do dzieła!
PRZYGOTOWANIE
1. Umyj świeże jajka w zimnej wodzie i włóż je do małego garnka tak, aby nie toczyły się podczas gotowania. Muszą być ułożone blisko siebie.
2. Zalej jajka wodą, dodaj łyżkę soli i postaw na ogniu.
3. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i zwróć uwagę na czas (3-4 minut).
4. Po upływie czasu gotowania włóż jajka do pojemnika z zimną wodą – ułatwi to ich obieranie.
Jajka na miękko zaleca się jeść na gorąco. Zalecamy więc, aby używać odstawki do jajka i położyć jajko na podstawce węższą końcówką do góry. Obierz i jedz łyżeczką.