Domowe ciasto francuskie – Niezwykle lekkie, chrupiące, doskonałe.

Wiele osób nie podejmuje się przygotowywania ciasta francuskiego, ponieważ myślą, że jest to długa i żmudna praca. Ale wszystko można zrobić znacznie łatwiej, w zaledwie 10 minut. Nie wierzysz? To zobacz ten przepis.

SKŁADNIKI
  • 200 g margaryny
  • 1 jajko
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 350 g mąki
  • szczypta soli

 

PRZYGOTOWANIE
1. Utrzyj mąkę z margaryną, aż do postaci drobnej zacierki.

2. Oddziel żółtko od białka. Dodaj żółtko do margaryny i mąki.

3. Na koniec dodaj śmietanę. Jeśli nie masz kwaśnej śmietany, możesz zastąpić ją kefirem.

4. Teraz zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne i miękkie. Jeśli ciasto jest gęste, dodaj kwaśną śmietanę, a jeśli klei się do twoich dłoni, dodaj trochę mąki. Włóż ciasto do lodówki.

Ciasto gotowe.
Teraz pozostaje przygotować z niego swoje kulinarne arcydzieło. Można na przykład rozwałkować gotowe ciasto i pokroić w trójkąty. Ubić białka w osobnej i zanurzać trójkąty w białku, a następnie obtoczyć w cukrze.

 

Gotowe przełóż na blaszkę i piecz na złoty kolor. To jest pyszne…

error: Content is protected !!